Türkiye Yazarlar Birliği 2022 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahiplerini buldu. Üniversitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Servet Şengül, “Epik Damar 1990 Sonrası Türk Şiiri ve Epik Referansları” adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2022 yılının Edebi Tenkit ödülüne layık görüldü.
Milletimizi bir arada tutan kadim değerlerimizin ve millî kültürümüzün muhafazası, geliştirilmesi, yaygınlaşması ve yeni nesillere aktarılması için yurt içinde ve yurt dışında 45 yıldır çalışmalarını başarı ile sürdüren Türkiye Yazarlar Birliği 2022 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerini açıkladı.
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, 1 Ocak 2023 günü TYB Genel Merkezi Genç Kahve’de düzenlediği basın toplantısında ödül alacak kişi kurum ve kuruluşları duyurdu.
Konuşmasında Türkiye’nin kültür değerlerinin dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yapan Arıcan, “Üzerinde durmak istediğim ikinci konu: Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda şunu gördük; edebiyatın, kültürün, sanatın ve müziğin her alanında kıymetli eserlerimiz var. Türk dünyası başta olmak üzere tüm dünya ülkelerine; Anadolu’nun dinî ve sosyal hayatında önemli görevler üstlenmiş olan Hacı Bektaş Velî, Mevlana ve Yunus Emre gibi değerlerimizi ciddi, tutarlı ve sürekli yayın ve kültürel faaliyetlerle anarak ülkemizi anlatmamız, tanıtmamız gerekir.” diye konuştu.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB ödüllerinin amacı ve belirleniş usulüne ilişkin olarak da şunları söyledi:
“Birliğimizin önemli ve sürekli faaliyetlerinden biri de günümüzün şair ve yazarlarını, fikir ve ilim insanlarını topluma tanıtmak, daha güçlü eserler vermeleri için teşvik etmek amacıyla, iyi olan eserleri, yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirleyerek ödüllendirmesidir.
45 yıllık bir birikim ve tecrübeyle; yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz.
Eserleri takip edip değerlendirirken deneyimli, tecrübeli edebiyatçıların yanı sıra mutlaka gençlerin çalışmalarına da yer veriyoruz. Bu vesileyle son 45 yıldır edebiyata, sanata ve kültürümüze yeni kan diyebileceğimiz isimleri kazandırdık. Bugün kamuoyunun yakından tanıdığı birçok ünlü isim ilk ödülünü Türkiye Yazarlar Birliği’nden aldı. Bu vesileyle, ödül sahiplerini tebrik eder sağlık, esenlik ve başarılar dilerim.” şeklinde konuştu.
2022 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" kapsamında Edebi Tenkit dalında yılın ödülüne sahip olan Dr. Öğr. Üyesi Servet Şengül, “Epik Damar 1990 Sonrası Türk Şiiri ve Epik Referansları” adlı kitabın akademik anlamda üzerinde henüz yeterince söz söylenmemiş günümüz şiirini incelemesi yönüyle önemli bir kaynak olduğunu söyleyerek kitapta “Tanzimat’tan 1990’lı yıllara kadar modern şiirimizin epik seyri, modern Türk epiğinin hangi akımlar veya şairlerle başladığı ve kimlerin modern epik tarzda yazdığı, modern epik şiirin 1990 ve 2000 kuşaklarına etkileri, bu dönemde hangi akımlar, dergiler ve şairlerin epik çerçevede eserler verdiği, modern epik şiir teknikleri ve bu tekniklerle şiir incelemeleri yer almıştır.” dedi. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen bu ödülün çok kıymetli olduğunu belirten Şengül, ödülünü Muş Alparslan Üniversitesi’ne Fen-Edebiyat Fakültesi’ne ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne hediye ettiğini belirtti.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Harun POLAT, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2022 yılının Edebi Tenkit ödülüne layık görülen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Servet ŞENGÜL'ü tebrik ederek başarılarının devamı dileğinde bulundu.
Ödüllerini kazanan isimler ve kurumlar:
Hikâye : Ali Işık, Üç Günlük Dünyanın İkinci Günü - Pruva Yayınları,
Şiir : Atakan Yavuz, Düşerken Söylenecek Şarkılar - Ebabil Yayınları,
Roman : İsmail Özen, Karlı Bir Gece Vakti - Ketebe Yayınları,
Deneme: Ahmet Edip Başaran, Sahipsiz Güzel - Muhit Kitap Yayınları,
Edebi Tenkit: Servet Şengül, Epik Damar - Ketebe Yayınları,
Fikir: Taşkın Tuna, Var Olmak Ya da Olmamak -Şule Yayınları,
Araştırma: Mustafa Çıpan, Pir-i Sani Divane Mehmet Çelebi -İstanbul Tasavvuf ve Mûsikî Araştırmaları Derneği,
İnceleme: Murat Bozkurt, Sinema ve İdeoloji - İnsan Sanat Yayınları,
Dil: Hüseyin Rahmi Göktaş, Kökses Teorisi Türkçenin Geleceği - Ketebe Yayınları,
Hatıra: Şerif Aydemir, Yaşamak Geçti Başımdan - Ötüken Neşriyat,
Gezi: Kemal Kahraman, Zamanın Ayak İzlerinde (2 cilt)- Büyüyenay Yayınları,
Şehir: Mehmet Çayırdağ, Kayseri Tarihi Araştırmaları (2 cilt)- Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları,
Tercüme: Dr. Mehmet Yazgan, Mahatma Gandhi - Hece Yayınları,
Tiyatro: Kudret Ayşe Yılmaz, Hayat Gibi- Bir Dram Bir Komedi - Hece Yayınları,
Biyografi: Fazıl Gökçek, Ahmet Mithat Efendi Çalışmaya Vakfedilen Bir Hayat - Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları,
Çocuk Edebiyatı: Melih Tuğtağ, Kuş Jokeyleri / Gerçeği Gıdıklayan Masallar - Cezve Çocuk Yayınları,
Basın/Kültür: Adnan Öksüz, Milli Gazete,
Basın/Fikir : Abdullah Muradoğlu, Yeni Şafak Gazetesi,
Dergi: Karabatak Dergisi,
Türk Müziği: Dr. Gönül Paçacı, Karar Perdesi - TRT2,
Halk Kültürü: Ahmet Şenol, Halk kültürüne uzun süreli katkılarından dolayı,
Elektronik Yayıncılık: https://www.insaniyet.net
TV Programı : Aklıselim - TRT Türk
TV Belgesel: Diyanet TV- Bir Sahaf Bin Dünya belgeseli,
TYB Özel Ödülü : Fatih Belediyesi - Kültürel Belediyecilik
Kamu Yayıncılığı: ALBARAKA Yayınları,
Özel Yayıncılık : KADİM Yayın Grubu,
Yayıncılık Özel : Türk Kültürüne Hizmet Vakfı,
Üstün Hizmet: Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Dr. Nazif Öztürk, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli, Amir Ateş.